marți, 13 martie 2012

Rulouri de vită cu Gouda, sos de coacăze şi soufflé de cartofi

După aperitivul special, salată în coşuleţe de pâine, vă propun un fel principal pe bază de carne de vită şi brânză, acompaniat de nişte sufflé-uri de cartofi care ţi se topesc în gură şi de un sos acrişor de coacăze. Nu pot să descriu în cuvinte cât de delicios este. Dar să lăsăm descrierea pe mai târziu, acum aş vrea să vă arăt cum se prepară acest fel nemapomenit :)


 
 Pentru 3 porţii
Ingrediente rulouri
3 felii mari de antricot de vită
3 felii Gouda cu verdeaţă
3 linguri smântână
3 căţei de usturoi (eu am folosit ½ linguriţă pastă de usturoi)
rozmarin, sare, piper după gust
Ingrediente sos de coacăze
250 g coacăze roşii şi negre
2 linguri zahăr
250 ml apă
sucul de la 1 lămâie
Ingrediente soufflé-uri de cartofi
750 g cartofi
1 ou
3-4 linguri unt
100 ml lapte
200 g caşcaval
2 linguri pesmet
sare, piper după gust


Cum procedăm?
Prima dată, câteva cuvinte despre carnea de vită. De fiecare dată când cumpăraţi ori carne de viţel, ori de vacă, verificaţi să fie cât mai proaspătă. Cu cât e mai proaspătă, cu atât e mai fragedă şi mai masticabilă. Nouă ne place carnea de vacă/viţel foarte mult, dar câteodată se mai întâmplă să nimerim o carne mai tare. În cazul acesta, ar trebui fiartă/coaptă/prăjită mai mult decât de obicei, pentru a o mai înmuia.

Ne întoarcem la reţetă. Toată reţeta se prepară relativ repede, atâta timp cât lucraţi pe 3 fronturi o dată :)

Întâi şi întâi punem cartofii întregi sau tăiaţi cubuleţe la fiert cu puţină sare. Apoi, ne ocupăm de rulouri. Pentru sosul de usturoi, amestecăm smântâna cu usturoiul pisat, sare şi piper după gust. Luăm câte o felie de carne, o ungem cu sos, presărăm rozmarin pudră, aşeazăm frumos o feliuţă de Gouda şi rulăm cu grijă.

Iniţial am vrut să folosesc brânză cu mucegai nobil, dar nu am găsit ; aşa că am ales Gouda. În orice caz, puteţi folosi ce fel de brânză doriţi, dar după părerea mea, e de preferat să alegeţi o brânză cu personalitate”, care să-şi facă simţită prezenţa în interiorul ruloului.


Pentru a nu se desface rulourile, le fixăm cu scobitori. Prăjim fiecare rulou pe toate părţile într-o tavă grill, fără adaos de grăsime, pentru aproximativ 15 minute. 


După ce au prins ceva culoare, le luăm din tigaie, le învelim individual în folie de aluminiu şi le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 40 minute (carnea trebuie să fie relativ moale). De ce învelim în folie? Pentru că vrem ca toată bunătatea de brânză să rămână la locul ei, şi anume în interiorul ruloului. De asemenea, rulourile îşi vor lăsa un suc gustos care păcat să se piardă prin tavă.

Între timp, punem pe foc apa şi zahărul pentru a face sosul. După ce a dat în clocot, adăugăm coacăzele şi zeama de lămâie şi lasăm la fiert, la foc mic, aproxmativ 30 minute, până seacă sosul bine şi devine dens. Ia uitaţi coacăzele sângerânde şi aburinde cum se transformă într-un sos delicios :) :


După toate aceste operaţiuni, cartofii deja s-au fiert bine. Scurgem apa şi îi zdrobim împreună cu untul şi laptele, sare şi piper după gust, până devin un piuré cremos. Ungem 6 forme cu unt şi le tapetăm cu pesmet. Punem o lingură bună de piuré în forme şi îmbrăcăm pereţii şi fundul. Adăugăm caşcavalul tăiat în bucăţele mărunte în mijloc şi acoperim formele cu piuré. 


Punem o jumătate de linguriţă de unt deasupra fiecărui soufflé, pudrăm cu puţină paprika şi le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 20-25 minute. Untul şi caşcavalul se vor topi, rezultând un interior delicios şi cremos.

După ce rulourile sunt făcute, adică relativ moi, le scoateţi din hârtia de aluminiu pe un prosop absorbant (asta deoarece îşi cam lasă suc) şi le serviţi împreună cu sos de coacăze şi soufflé-urile de cartofi deja gata preparate :) Gata!

Desigur, dacă vă place sucul de carne, îl puteţi adăuga în farfurie, împreună cu rulourile, sau, de ce nu, pe soufflé-urile de cartofi :)

O mică observaţie, totuşi: şi rulourile, şi soufflé-urile ar trebui să fie calde la momentul servirii pentru ca brânza să fie topită. Aşa că ar trebui să le sincronizaţi puţin. Uitaţi cum am făcut eu. După ce rulourile au stat 25 minute la cuptor, am făcut loc şi soufflé-urilor la căldurică lângă rulouri. Şi au stat împreună încă 20 minute, până au fost gata ;)

Da, poate vi se pare că e cam lungă şi complicată reţeta noastră, dar vă asigur că nu e deloc; cu atât mai puţin cu cât lucraţi la toate 3 preparatele concomitent. În maximum 1 jumătate aţi terminat şi veţi avea posibilitatea de a savura un prânz/cină pe cinste. A rămas că vă descriu minunatul gust a rulourilor cu soufflé de cartofi după ce vă prezint reţeta. Ei bine, sosul de usturoi şi-a făcut bine treaba: a pătruns în carne şi i-a dat un gust nemaipomenit de usturoi. Gouda s-a comportat şi ea la înălţime, topindu-se perfect. Mai mare dragul să mesteci o bucăţică de rulou de viţel, garnisit cu puţin sos acrişor de coacăze. Despre soufflé-uri nu mai spun nimic, puteţi vedea din poze cât de bine şi frumos s-a topit caşcavalul.

Vă doresc poftă bună şi mult spor la bucătărit :)



Această reţetă face parte din meniul cu care particip la concursul “KitchenAid de Mărţişor”

0

5 comentarii:

  1. Multumesc mult, asemenea si dumneavoastra! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Splendida mancare, Cosmina, daca stiam ce pregatesti, iti jur ca ma ”autoinvitam”, bas daca trebuia sa rup usa :)). Ah, cu asta m-ai atins la ”corason”! Sincere felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult! Ma bucur mult ca iti place, Laura :) Ar fi o adevarata onoare sa te am ca oaspete. Te invit cu cea mai mare placere oricand ai vrea sa vii!

    RăspundețiȘtergere
  4. Exact ce cautam. Multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca sunt de ajutor! Cu mare placere. Va doresc o zi placuta :)

      Ștergere