luni, 16 aprilie 2012

Pască cu ciocolată

Anul acesta am făcut pentru prima dată pască…şi mi-a plăcut la nebunie! De acum ȋnainte nu va mai lipsi de pe masa noastră de Paste. Dar cum nu puteam sta locului, a trebuit să ȋncerc ceva mai...ciocolatos :P Iar când am văzut reţeta Laurei Andamache, am ştiut că aceea va fi aleasa.

Pasca se pregăteşte ȋn ajunul ȋnvierii şi ideal ar fi ca aceasta să fie tăiată ȋn bucăţele, dusă la biserică, sfiinţită şi adusă acasă pentru ca toţi credincioşii casei să se bucure de ea.

Pasca este o bunătate, făcută dintr-un aluat dospit şi brânză. După reţeta Laurei, am făuct un aluat de cacao, cu umplutură de brânză cu bucăţele de ciocolată.


Ingrediente aluat
300-350 g făină
20 g drojdie proaspătă
150 ml lapte
100 ml apă
70 g zahăr
1 ou
35 g unt moale
1 plic zahăr vanilat
30 g cacao
un praf de sare

Ingrediente umplutură
250 g brânză dulce
1 ou
4 linguri zahăr
1 lingură griş + 1 lingură pentru pudrat aluatul
1 lingură făină
50 g ciocolată tăiată bucăţele
1 plic zahăr vanilat

Ingrediente ornat
1 albuş
10 g bucăţele de ciocolată

Cum procedăm?
Începem cu aluatul, pentru a-i da timp de dospit. Amesrecăm făina cu cacaoa şi le punem ȋntr-un vas. Apoi amestecăm laptele cu apa şi le ȋncălzim puţin (nu trebuie să fie fierbinte). Frecăm drojdia cu o linguriţă de zahăr, o amestecăm cu laptele şi apa şi turnăm amestecul ȋn făină. Frământăm puţin, apoi adăugăm oul bătut cu furculiţa, zahărul, zahărul vanilat şi sarea. Frământăm bine, până aluatul devine elastic, iar apoi adăugăm untul la temperatura camerei. Frământăm aluatul până se desprinde de mâini, acoperim vasul cu un prosop de bucătărie şi lăsăm la dospit aproximativ 1 oră. 


După o oră, ȋmpărţim aluatul ȋn 2 bucăţi: una o ȋntindem ȋn formă rotundă, alta o ȋmpărţim ȋn 3 fâşii subţiri şi lungi pe care le ȋmpletim. 


Tapetăm o tavă cu diametrul de 18-20 cm, cu pereţi detaşabili, cu unt şi cu hârtie de copt, şi aşezăm foaia de aluat ȋn ea. Apoi cordonul ȋmpetit de jur ȋmprejur. Tava se acoperă şi se lasă pentru ȋncă 30 min la dospit.

În acest timp, se pregăteşte umplutura :) E foarte simplu: se amestecă brânza cu zahărul, zahărul vanilat, grişul, făina şi bucăţelele de ciocolată.


Observaţie
Nu puneţi umplutura peste aluat decât ȋn momentul ȋn care puneţi pasca la cuptor deoarece aluatul se va ȋnmuia şi nu se va mai coace ;)

După cele 30 min de dospire, presărăm grişul peste aluat, adăugăm umplutură, presărăm bucăţelele de ciocolată peste umplutură şi ungem marginile de aluat cu albuş. Pasca se dă la cuptorul preȋncălzit la 180 grade pentru 40-45 minute.


Este o pască absolut superbă, aluat delicios de ciocolată, brânzică bună cu bucăţele de ciocolată...ce mai, un vis pentru ciocolatoşi! Cred că v-aţi dat seama cu toţii că eu cu familia mea suntem ȋnebuniţi după ciocolată :) Tocmai de aceea, următoarea reţetă pe care v-o propun conţine ciocolată şi cocos, 2 dintre ingredientele mele preferate, şi se numeşte Cocostar.

Vă las să vă delectaţi cu pasca noastră cu ciocolată. Pe mai târziu :)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu