luni, 23 aprilie 2012

Screwdriver

Screwdriver este un cocktail alcoolic simplu, din votcă şi suc de portocale. Prima menţiune a acestui cocktail a fost făcută ȋn anul 1949, ȋn revista Times:

In the dimly lighted bar of the sleek Park Hotel, Turkish intelligence agents mingle with American engineers and Balkan refugees, drinking the latest Yankee concoction of vodka and orange juice, called a 'screwdriver'.

Ştiţi cum şi-a câştigat numele acest cocktail? De fapt, este destul de amuzant. Inginerii petrolieri americani, aflaţi ȋn Arabia Saudită, ȋşi turnau ȋn secret votcă ȋn paharele cu suc de portocale şi amestecau cu o şurubelniţă.
s
Există o multitudine de variaţiuni a acestei băuturi ȋn ȋntreaga lume. Următorul cocktail pe care vi-l voi prezenta se numeşte Anita Bryant şi este, de fapt, un Screwdriver…mai altfel. Dar povestea asta rămâne pe data viitoare.

Acum, să ne concentrăm pe Screwdriver. Vă ataşez un tabel pe care l-am găsit pe Wiki, şi care prezintă reţeta de Screwdriver acceptată de Asociaţia Internaţională a Barmanilor. Conţine toate informaţiile necesare de care avem nevoie:

Tip
Cocktail
Ingredientul principal (după volum)
Votcă
Mod de servire
Cu cuburi de gheaţă, ȋntr-un pahar ȋnalt


Garnisire
O felie de portocală
Ingrediente
50 ml (1 parte) votcă
100 ml (2 părţi) suc de portocale

Ingrediente
votcă
suc de portocale
cuburi de gheaţă (eu nu am folosit)

Cum procedăm?
După cum am văzut mai sus, proporţia e de 1 parte votcă, 2 părţi suc de portocale. Dar nu trebuie să o respectăm 100%. În ceea ce mă priveşte, am folosit 1 parte votcă şi 4 părţi suc de portocale.

Se amestecă amândouă şi se toarnă ȋntr-un pahar, peste gheaţă (dacă folosiţi). Se garniseşte cu o feliuţă de portocală.

Truc
Pentru a decora gura paharului cu zahăr trebuie să umeziţi puţin gura paharului cu apă şi să ȋntoarceţi paharul pe o farfurie unde aţi presărat ȋn prealabil puţin zahăr. Rotiţi paharul şi ȋntoarceţi-l la loc.

Screwdriver e un cocktail simplu şi bun. Vă invit să-l ȋncercaţi ;)





2 comentarii: