luni, 13 februarie 2012

Ciorbă de burtă

Trebuie să încep prin a vă mărturisi că nu eu am gătit această supă :) Maestrele în ciorbă de burtă în familie sunt mătuşa şi mama mea, aşa că eu, ca un copil ascultător şi dornic să învăţ, am le-am urmărit peste tot în bucătărie, am făcut poze şi am luat notiţe. He, he, data viitoare o voi pregăti eu.

Ingrediente
2 kg burtă prefiartă de vită
1 os de vită (opţional)
½ ardei roşu
1 morcov mare
1 bucătică ţelină
1 lg piper negru boabe
400 g smântână (puteţi pune şi mai mult)
12 căţei de usturoi
1 ardei iute tocat mărunt
2 foi de dafin
3 lg ulei
sare după gust


Cum procedăm?
Întâi şi întâi se rade morcovul şi se taie cubuleţe mici ardeiul şi ţelina. Într-o oală măricică (noi am folosit de 5 litri) se călesc morcovul, ardeiul şi ţelina în cele 3 linguri de ulei. După ce s-au călit, se adaugă 4 litri de apă, 6 căţei de usturoi pisaţi, piperul şi burta de vită tăiată în bucăţele potrivite. 


Se fierbe ciorba până e aproape fiartă burta (în jur de 1 oră) şi se adaugă ardeiul iute, foile de dafin, restul de usturoi pisat şi se mai fierbe puţin. 


Când e gata, se ia cu polonicul supă din oală şi se pune peste smântână. Se amestecă până se obţine o pasta lichidă, fără cololoaşe, şi se adaugă în restul de ciorbă, amestecând continuu cu polonicul. 


Se opreşte focul şi adaugă sare după gust. Se serveşte cu smântână, mujdei de usturoi şi ardei iute. Sper că v-am făcut poftă de ciorbă de burtă. Poftă bună! :)




Un comentariu: