marți, 28 februarie 2012

Tiramisú

Tiramisú-ul este un desert italieniesc care constă în alternarea unor pişcoturi îmbibate în cafea cu cremă de mascarpone şi cu cacao. DIVIN! Este desertul meu preferat. De ce? Pentru că este foarte fin, nu foarte dulce şi extrem de aromat. Tiramisú se presupune că a fost inspirat dintr-un alt desert italienesc numit Zuppa Inglese. Eu prefer să prepar  tiramisú-ul în casă deoarece cele preparate în restaurant sau cofetărie nu mi se pare că au acelaşi gust. Am dorit să încerc o reţetă tradiţională italinească pentru că deja am încercat alte variante mai mult sau mai puţin tradiţionale, aşa că am dat de acest filmuleţ. Reţeta originală avea cantităţi duble, dar eu mi-am format un obicei din a face tiramisu în tava de chec, aşa că ştiu din experienţă că 200 g pişcoturi şi 250 g mascarpone sunt de ajuns pentru o tavă. Dacă aveţi musafiri sau doriţi să faceţi mai mult, nu ezitaţi să dublaţi cantităţile ;)

Ingrediente
250 g mascarpone
200 g pişcoturi
5 linguri zahăr
3 ouă
300 ml cafea tare (ideal ar fi espresso)
cacao pentru pudrat


Cum procedăm?
Întâi şi întâi preparăm cafeaua pentru că trebuie să fie domoală când scufundăm pişcoturile în ea. Apoi ne ocupăm de cremă: separăm albuşurile de gălbenuşuri şi mixăm gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr bine de tot, până îşi dublează volumul şi zahărul s-a divolvat (aproximativ 4 minute). După ce am mixat, adăugăm toată cantitatea de mascarpone şi mai mixăm (nu mult!) până se amestecă. 


Trecem la albuşuri: le mixăm şi pe ele până se fac spumă tare, apoi adăugăm zahărul rămas şi mai mixăm vreo 2 minute. Spuma trebuie să fie foarte ţeapănă. În final, adăugăm spuma de albuşuri peste crema de mascarpone şi amestecăm uşor, folosind o spatulă (nu mixam!) de sus în jos, până dispar toate bulele de spumă şi ne rezultă o cremă pufoasă şi destul de solidă. 


O lăsăm la o parte. În ceea ce priveşte asamblarea tiramisú-ului, vă propun 4 variante, voi alegând-o pe cea care vă place:

  1. Punem o bucată de hârtie de copt numai pe fundul tăvii de chec – aşa când răsturnaţi tiramisú-ul, baza tăvii va deveni partea superioară a desertului. Există o singură problemă, crema de pe mergini se va înmuia şi va fi destul de dificil să îl răsturnaţi. Aşa că uite cum fac eu: înainte cu 30 min să îl răstorn, dau forma la congelator. După 30 min o scot, dau cu un cuţit pe margini şi iese fără probleme :)
  2. Tapetăm toată tava de chec cu hârtie de copt. În acest fel puteţi trage doar de hârtie şi tiramisu-ul va ieşi fără nicio problemă. Doar că este mai inestetic deoarece e destul de dificil să trasferăm desertul de pe hârtie pe platou.
  3. Formăm tiramisú-ul într-un bol de yena şi am scăpat de toate problemele :)) Singurul inconvenient este că va trebui să tăiaţi feliuţele în formă.
  4.  Îl asamblaţi pur şi simplu pe o tavă. În acest caz, se poate ca straturile de cremă să se înmoaie şi să se turtească desertul nostru favorit.
Atenţie: dacă folosiţi procedeul 2, 3 sau 4 şi nu intenţionaţi să îl întoarceţi, atunci ultimul strat nu va fi de pişcoturi ca în primul caz (cel prezentat de mine mai jos), ci de cremă.

Buuun. O dată ce am stabilit cum montăm tiramisu-ul, nu ne rămâne decât să trecem la treabă. Eu de fiecare dată folosesc primul procedeu. Mie mi se pare mai simplu şi mai aspectuos :) Punem puţină cremă pe fundul tăvii, înmuiem pişcoturile în cafea (2 secunde sunt suficiente) şi punem un strat peste cremă, apoi iar un strat de cremă, pudrăm cu cacao, un strat de pişcoturi, unul de cremă, iar pudrăm şi terminăm cu un strat de pişcoturi. 


Învelim tava cu o folie transparentă şi dăm la rece pentru minimum 4 ore (de preferat peste noapte). După ce scoatem tava de la rece, o răsturnăm, o pudrăm cu cacao din abundenţă şi savurăm tiramisú-ul cu cea mai mare poftă din lume! Mmmm....delicios!

Îmi pare rău că am scris atât de mult…poate că am dat impresia că e greu de realizat, dar din contră, vă asigur că e foarte uşor. Am vrut doar să va dau toate variantele posibile :)

Gata, nu mai zic nimic, vă las să faceţi tiramisú. Poftă bună! :)




2 comentarii: