marți, 13 martie 2012

Cupe de ciocolată cu spumă de cocos

Cum altfel să încheiem noi meniul de 8 Martie decât printr-un desert uşor, aromat şi delicios? Pai sigur că da! Cu nişte cupe de ciocolată amăruie umplute cu o spumă de cocos aerată şi pişcoturi cu cafea. Da, sună bine :) Cui îi place Bounty să ridice mâna! Uite că eu am ridicat ambele mâini :)) Bounty suna perfect ca desert, dar eu am vrut ceva mai elegant, şi uite aşa a luat naştere desertul nostru de azi.



Pentru 3 porţii
Ingrediente
250 ml lapte de cocos
75 ml frişcă lichidă
100 ml apă
40 g fulgi de cocos
4-5 linguri zahăr tos
150 g ciocolată amăruie
100 ml cafea
pişcoturi după pofta inimii
1 albuş
7 g gelatină alimentară


Cum procedăm?
Întâi facem cupele de ciocolată pentru a le da răgaz să se întărească bine până la servire. Sunt chiar simplu şi amuzant de făcut :) Tăiem 3 pătrate de hârtie de copt, topim ciocolata la bain barie, turnăm 1 lingură şi jumătate de ciocolată topită în mijlocul fiecărui pătrat şi o întindem folosind mişcări circulare cu lingura. Cercul nu trebuie să fie perfect, cu cât mai neregulat, cu atât mai bine. Presărăm fulgi de cocos pe ciocolată şi punem cu mare grijă hârtiile de copt pe pahare. După ce ne-am asigurat că ciocolata s-a întărit (după aproximativ 20 minute), dezlipim cu maaaare grijă hârtia de copt. 



Observaţii
Stratul de ciocolată nu trebuie să fie foarte subţire, pentru a nu se rupe când îndepărtăm hârtia de copt. Trebuie lucrat repede deoarece ciocolata se întăreşte foarte rapid. Uitaţi cum am făcut eu: am pus cantitatea dorită de ciocolată topită pe hârtie de copt şi am pus vasul cu ciocolata rămasă înapoi la bain marie ;) În acest fel nu se arde şi e mereu gata de a fi utilizată. Iar dacă se întâmplă să se rupă vreun bol, atunci îl rupeţi fără milă şi îl topiţi din nou. E atât de uşor de lucrat cu ciocolata! :))

După cupele de ciocolată, urmează spuma. Pentru spumă punem apa pe foc, împreună cu zahărul şi amestecăm până se topeşte tot zahărul. Luăm crăticioara de pe foc, adăugăm fulgii de cocos şi amestecăm de zor. Turnăm apoi laptele de cocos, amestecând în continuu. 


Hidratăm gelatina în puţină apă, iar apoi o topim ţinând-o la 15 cm de flacăra de la aragaz. Aveţi grijă, nu o lăsaţi nicidecum să fiarbă! Luaţi-o de pe foc la fiecare 5 secunde pentru a vă asigura că nu se va întâmpla asta ;) Turnăm puţin din crema de cocos peste gelatină, amestecăm bine, iar apoi turnăm toată gelatina peste restul de cremă. Amestecăm din nou foarte bine şi o lăsăm la o parte să se închege (aproximativ 45 minute). După ce s-a închegat crema de cocos, batem frişca lichidă, o incorporăm în cremă, batem albuşul tare, îl incorporăm şi pe el şi gata :)


 Trecem la asamblarea desertului, partea cea mai importantă. În cupe punem un strat de cremă (eu am folosit un poş pentru această operaţiune), un strat de pişcoturi înmuiate în cafea şi iar un strat de cremă (voi puteţi alterna câte straturi vreţi, dar eu m-am oprit aici ;) ). 


La final, înfigem în cremă ½ pişcot tăiat în 2 pe lung şi înmuiat în cafea. Pudrăm cu cacao şi servim cu cea mai mare poftă. O altă idee ar fi să pudraţi cacao după fiecare strat de cremă ;)

Acest desert e fenomenal! Pe bune. E uşor şi răcoros, nu foarte dulce, şi extrem de fin. Vă invit cu drag să-l încercaţi. Acestea fiind spuse, sper că v-a plăcut meniul meu de 8 Martie şi, de asemenea, sper că aţi petrecut şi dumneavoastră într-un stil mare, cu sau fără meniuri pompoase. Că până la urmă, ceea ce contează cu adevărat e să fim fericiţi :)




2 comentarii: