Bruchettele sunt atât de simplu de gătit, şi totuşi atât de
gustoase şi aromate. Acestea sunt un aperitiv foarte renumit atât ȋn Italia,
cât şi ȋn ȋntreaga lume. Bruschettele datează din secolul al XV-lea, acestea
fiind prezente ȋn bucătăriile tuturor regiunilor italieneşti, dar sub diferite
nume. Populaţia din centrul Italiei le numea bruschette, iar acest nume s-a
standardizat pe tot teritoriul Italiei, cât şi ȋn lume. Iniţial, acest aperitiv
consta ȋn pâine prăjită cu sare, usturoi şi ulei de măsline. Uneori, ȋn acest fel se realiza “degustarea”
uleiului toamna. De-a lungul timpului s-au adăugat topinguri pe pâinea prăjită,
de la roşii, ceapă, ciuperci, fasole, până la mozarella, şuncă, salam şi
cârnaţi. Nu există o reţetă exactă, dar cea mai populară combinaţie este cea de
roşii şi mozarella.
Eu mi-am dorit să
ȋncerc o reţetă “de la mama ei”, aşa că am consultat site-ul Giallo Zafferano,
la care apelez de câte ori am nevoie de o reţetă italienească. Când nu cunosc o
reţetă, ȋmi place să ma duc direct la sursă (asta dacă ştiu limba :D )
* Ştiaţi că...singularul
este bruschetta, iar pluralul este bruschette? Eu nu! Aveam tendinţa să spun
bruschetti :)) *
Să trecem la
reţetă, shall we? :)
Ingrediente
1 baghetă sau
câteva felii de pâine
250 gr mozarella
250 gr roşii
cherry
100 gr măsline
usturoi
oregano
ulei de măsline
extra virgin
sare
busuioc
proaspăt (ar fi ideal) sau uscat
Cum
procedăm?
Întâi tăiem
bagheta feliuţe potrivite pe lateral, pe care le prăjim pe fiecare parte ȋntr-o
tigaie antiaderentă.
Observaţie
Reţeta
spunea că feliile de pâine trebuie să prăjite ȋntr-o tigaie, idee care mi-a
surâs pentru că se apropie de metoda tradiţională, c’est-à-dire pe plită. Dacă
aveţi plită, puteţi să prăjiţi feliile pe plită, dacă nu folosiţi o tigaie
antiaderentă. O ultimă
variantă ar fi să le prăjiţi la cuptor, ȋntr-o tavă, ȋntorcându-le la fiecare
câteva minute.
Apoi feliem
mozarella şi o tăiem cubuleţe potrivite.
Procedăm la fel şi cu roşiile şi măslinele.
Le punem toate ȋntr-un bol, adăugăm sare, oregano, ulei de măsline şi busuioc şi
amestecăm uşor.
Când feliuţele
sunt gata, le dăm cu usturoi şi punem o lingură de toping deasupra.
Mai presărăm
puţin oregano şi un firicel de ulei de măsline şi sunt gata de servit :)
Combinaţia
aceasta e extrem de gustoasă, iar bruschettele pot fi servite atât aşa, cât şi ȋncălzite
puţin la cuptor, până se topeşte mozarella. Noi am ȋncercat ambele variante şi
ne-au plăcut enorm.
Sper că v-au plăcut
bruschettele noastre. Poftă bună :)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu