marți, 4 septembrie 2012

Haupia Pie

1 tartă 
Timp preparare: 30 min. 
Timp răcire: 2 ore 
Grad de complexitate: mediu

Haupia Pie este o reţetă tradiţională hawaiiană d-e-l-i-c-i-o-a-s-ă. Această tartă este compusă din aluat de tartă, un strat de budincă de cocos şi ciocolată, un strat de budincă de cocos şi un strat final de frişcă. Haupia Pie tradiţională are doar stratul de budincă de cocos, un strat compact, gelationos, iar deseori este servită tăiată ȋn cubuleţe. Ingredientele principale ale tartei sunt laptele de cocos şi amidonul. Unii bucătari folosesc gelatină ȋn loc de amidon, dar “specialiştii” sunt de părere că o tartă cu gelatină nu se poate numi Haupia Pie.

Reţete veţi găsi multe pe net, dar diferenţele nu sunt mari. Cantităţile şi proporţiile pot varia mai mult. Eu am reţeta de pe site-ul Teo’s Kitchen, site-ul ȋn care am văzut pentru prima dată această reţetă. 

Ingrediente
1 porţie aluat de tartă
200 ml lapte
400 ml lapte de cocos
200 g zahăr (reduceţi dacă nu vă place prea dulce)
200 ml apă
70 g amidon
70 g ciocolată amăruie
200 ml frişcă sau smântână lichidă


Cum procedăm?
Întâi ȋncingem cuptorul la 180º C, ungem o formă de tartă, aşezăm aluatul ȋn tavă, ȋl ȋnţepăm cu furculiţa şi ȋl coacem pentru 15 min., până devine auriu. Îl scoatem din cuptor şi ȋl lăsăm să se răcească ȋnainte de a-l scoate din formă sau de a-l umple (pentru mai multe detalii, vizualizaţi postul aluat de tartă).


Trecem la prepararea budincilor. Într-o cratiţă, amestecăm laptele, laptele de cocos şi zahărul.


Într-un alt vas, amestecăm apa cu amidonul până scăpăm de toate cocoloaşele.


Când laptele şi laptele de cocos ajung la punctul de fierbere, luăm cratiţa de pe foc şi adăugăm ȋn fir subţire amestecul de apă şi amidon, amestecând ȋn continuu. Punem cratiţa ȋnapoi pe foc şi amestecăm până se ȋngroaşă.


Împărţim apoi budinca ȋn două părţi egale (ups, părţile mele nu au fost prea egale, veţi vedea ȋn poză :D), şi, cât budinca e ȋncă fierbinte, adăugăm ciocolata tăiată bucăţele ȋntr-o parte şi amestecăm până se topeşte.


Urmează asamblarea tartei. Scoatem cu grijă aluatul copt din formă (doar după ce s-a răcit!), ȋl aşezăm pe un platou şi adăugăm budinca de cocos şi ciocolată. 


Nivelăm frumos şi adăugăm budinca de cocos deasupra.


Apoi dăm tarta la rece şi aşteptăm până se ȋntăreşte (aprox. 2 ore dacă sunteţi nerăbdători, eu am lăsat-o peste noapte). În ceea ce priveşte frisca şi decorarea, e doar alegerea voastră. Puteţi bate frişca şi să o adăugaţi ȋn strat deasupra budincii, ori puteţi decora tarta după preferinţă. Folosindu-vă imaginaţia va ieşi ceva frumos, că delicios sigur va fi, parol :)

Observaţii
  1. Eu am făcut aluatul mai gros, dar se poate face şi subţire; depinde cum vă place.
  2. Puteţi face doar budinca de cocos sau doar budinca de ciocolată, nu cred că o să se supere hawaiienii pe noi ;)
  3. Puteţi adăuga fulgi de cocos ȋn budincă.
Am vorbit destul. Mai bine vă las să vă bucuraţi de poze, aşa cum ne-am bucurat noi să ȋnfulecăm tarta.



Din profil.


O feliuţă pentru voi. Pupici! :)


3 comentarii: