1 tartă
Timp preparare: 30 min.
Timp răcire: 2 ore
Grad de complexitate: mediu
Timp preparare: 30 min.
Timp răcire: 2 ore
Grad de complexitate: mediu
Haupia Pie este o reţetă tradiţională hawaiiană
d-e-l-i-c-i-o-a-s-ă. Această tartă este compusă din aluat de tartă, un strat de
budincă de cocos şi ciocolată, un strat de budincă de cocos şi un strat final
de frişcă. Haupia Pie tradiţională are doar stratul de budincă de cocos, un
strat compact, gelationos, iar deseori este servită tăiată ȋn cubuleţe. Ingredientele principale ale tartei sunt
laptele de cocos şi amidonul. Unii bucătari folosesc gelatină ȋn loc de amidon,
dar “specialiştii” sunt de părere că o tartă cu gelatină nu se poate numi
Haupia Pie.
Reţete veţi găsi multe pe net, dar diferenţele nu sunt mari. Cantităţile şi proporţiile pot varia mai mult. Eu am reţeta de pe site-ul Teo’s Kitchen, site-ul ȋn care am văzut pentru prima dată această reţetă.
Reţete veţi găsi multe pe net, dar diferenţele nu sunt mari. Cantităţile şi proporţiile pot varia mai mult. Eu am reţeta de pe site-ul Teo’s Kitchen, site-ul ȋn care am văzut pentru prima dată această reţetă.
Ingrediente
1 porţie aluat de tartă
200 ml lapte
400 ml lapte de cocos
200 g zahăr (reduceţi dacă nu vă place prea dulce)
200 ml apă
70 g amidon
70 g ciocolată amăruie
200 ml frişcă sau smântână lichidă
Cum procedăm?
Întâi ȋncingem cuptorul la 180º C, ungem o formă
de tartă, aşezăm aluatul ȋn tavă, ȋl ȋnţepăm cu furculiţa şi ȋl coacem pentru
15 min., până devine auriu. Îl scoatem din cuptor şi ȋl lăsăm să se răcească ȋnainte
de a-l scoate din formă sau de a-l umple (pentru mai multe detalii, vizualizaţi
postul aluat de tartă).
Trecem la prepararea budincilor. Într-o cratiţă,
amestecăm laptele, laptele de cocos şi zahărul.
Într-un alt vas, amestecăm apa cu amidonul până
scăpăm de toate cocoloaşele.
Când laptele şi laptele de cocos ajung la
punctul de fierbere, luăm cratiţa de pe foc şi adăugăm ȋn fir subţire amestecul
de apă şi amidon, amestecând ȋn continuu. Punem cratiţa ȋnapoi pe foc şi
amestecăm până se ȋngroaşă.
Împărţim apoi budinca ȋn două părţi egale (ups,
părţile mele nu au fost prea egale, veţi vedea ȋn poză :D), şi, cât budinca e ȋncă
fierbinte, adăugăm ciocolata tăiată bucăţele ȋntr-o parte şi amestecăm până se
topeşte.
Urmează asamblarea tartei. Scoatem cu grijă
aluatul copt din formă (doar după ce s-a răcit!), ȋl aşezăm pe un platou şi adăugăm
budinca de cocos şi ciocolată.
Nivelăm frumos şi adăugăm budinca de cocos
deasupra.
Apoi dăm tarta la rece şi aşteptăm până se ȋntăreşte
(aprox. 2 ore dacă sunteţi nerăbdători, eu am lăsat-o peste noapte). În ceea ce
priveşte frisca şi decorarea, e doar alegerea voastră. Puteţi bate frişca şi să
o adăugaţi ȋn strat deasupra budincii, ori puteţi decora tarta după preferinţă.
Folosindu-vă imaginaţia va ieşi ceva frumos, că delicios sigur va fi, parol :)
Observaţii
- Eu am făcut aluatul mai gros, dar se poate face şi subţire; depinde cum vă place.
- Puteţi face doar budinca de cocos sau doar budinca de ciocolată, nu cred că o să se supere hawaiienii pe noi ;)
- Puteţi adăuga fulgi de cocos ȋn budincă.
Am vorbit
destul. Mai bine vă las să vă bucuraţi de poze, aşa cum ne-am bucurat noi să ȋnfulecăm
tarta.
Din profil.
O feliuţă
pentru voi. Pupici! :)
Delicioasa!
RăspundețiȘtergereO da, este! :)
Ștergerefoarte buna
RăspundețiȘtergere