8 porţii
Timp preparare: 60 min.
Timp coacere: 20-25 min.
Grad de complexitate: mediu
Bună să vă fie inima ȋn această zi melancolică de toamnă. Toamna…acel
anotimp al abundenţei, al culorilor şi al tranziţiei. Toamna, acel anotim ȋn
care natura ȋşi ia rămas bun de la noi, pentru a se pregăti să se cuibărească
pentru câteva luni sub plapuma albă de omăt. Toamna...„o a
doua primăvară, când fiecare frunză e o floare” (Albert Camus).
Ei bine, pentru mine, toamna este momentul ȋn
care ȋmi iau rămas bun de la fructele şi legumele din grădină, suculente şi
aromate. Şi cu fiecare despărţire, ȋncropesc o reţetă pentru a le sărbători
pentru ultima dată ȋn acest an. Vedeta reţetei care v-o propun astăzi este
para, unul din fructele mele preferate.
A fost
foarte greu să combin perele cu nişte condimente, dar ȋn final, m-am rezumat la ingredientele mele
preferate: scorţişoara, cuişoarele şi anasonul. Reţeta este poate puţin lungă,
dar nu este grea. Am făcut poze la fiecare pas pentru a vă uşura munca :) Este
vorba de pere ȋn vin, umplute cu cremă de brânză, nuci caramelizate şi
merişoare uscate, şi coapte ȋntr-o mare de aluat de cacao. Deeeelicios! Dar
ȋnainte să trecem la reţetă, aş dori să vă dedic o poezie...una dintre multele
pe care le recitam ȋn clasele primare:
Toamna
de Demostene Botez
Toţi acei ce-ntreaga vară
Au lucrat, din zori ȋn seară,
Toamna cu roade bogate,
Au şi fructe, şi bucate.
Mere, pere ȋn panere,
Prune bune şi alune,
Şi gutui amărui
Cu puf galben ca de pui
Şi tot felul de legume,
De nu le mai şti pe nume.
Au lucrat, din zori ȋn seară,
Toamna cu roade bogate,
Au şi fructe, şi bucate.
Mere, pere ȋn panere,
Prune bune şi alune,
Şi gutui amărui
Cu puf galben ca de pui
Şi tot felul de legume,
De nu le mai şti pe nume.
Ingrediente pere ȋn vin
4 pere tari, cu
baza lată
500 ml vin roşu
sec
scorţişoară,
cuişoare, anason stelat
Vedetele
concursului la paradă :)
Cum
procedăm?
Pisăm cuişoarele şi anasonul ȋn mojar. Nu e problemă dacă sunt mai grunjoase,
aroma se va răspândi oricum.
Spălăm bine perele şi le curăţăm de coajă. Lăsăm codiţa pentru un aspect
mai rustic ;)
Turnăm vinul ȋntr-o cratiţă, adăugăm condimentele şi perele şi punem cratiţa
pe foc.
Din momentul ȋn care fierbe vinul, ȋntoarcem perele de pe-o parte pe
alta, ca să se pătrundă ȋn mod egal.
Observaţie
Puteţi folosi şi vin roşu dulce dacă vă place mai dulce, dar eu am
considerat că perele sunt deajuns de dulci :)
Lăsăm perele să fiarbă până sunt puţin moi la exterior, dar mijlocul este
ȋncă relativ tare. Scoatem
perele, dar lăsăm vinul să fiarbă până scade. Ar trebui să obţinem cam 100-200
ml vin aromat. După ce vinul a scăzut, ȋl lăsăm să se răcească, apoi ȋl
strecurăm.
Între timp,
preparăm umplutura pentru pere.
Ingrediente
umplutură
1 lingură
bună de cremă fină de brânză
2 linguri
de merişoare uscate
un pumn de
nuci prăjite şi caramelizate
Notiţă
Cum caramelizăm nucile? Prăjim niţel nucile
ȋntr-o tigaie. Caramelizăm câteva linguri de zahăr ȋntr-o cratiţă, până obţinem
un caramel lichid, apoi adăugăm nucile prăjite. Amestecăm bine până caramelul
acoperă toate nucile.
Cum procedăm?
Amestecăm toate ingredientele până obţinem o
pastă consistentă.
Apoi, când perele s-au răcit, scobim interiorul
până la jumătate (având grijă să păstrăm căpăcelul intact) şi le umplem cu
crema de brânză şi bunătăţi.
Punem căpăcelul la loc şi ne ocupăm de aluat.
Ingrediente
aluat de cacao
130 g zahăr
160 g făină
1 linguriţă
praf de copt
½ linguriţă
bicarbonat de sodiu
½ linguriţă
sare
100 ml lapte
1 pliculeţ esenţă
de vanilie Finesse
3 linguri cacao
2 ouă
50 ml ulei
100 ml vin aromat
(cel care ne-a rămas de la perele ȋn vin)
Cum procedăm?
Amestecăm făina, praful de copt, bicarbonatul şi sarea ȋntr-un bol. Mixăm
ouăle ȋnpreună cu zahărul până ȋşi dublează volumul. Adăugăm laptele, uleiul şi
vanilia ȋn compoziţia de ouă şi zahăr. Apoi adăugăm puţin câte puţin din făină
şi mixăm. După ce am terminat cu făina, luăm 3 linguri de aluat şi le punem
ȋntr-un bol separat. În aluatul ce ne rămâne adăugăm vinul şi cacaoa şi
amestecăm bine.
Punem o hârtie de copt ȋn tava ȋn care urmează să coacem prăjitura. Eu am folosit o tavă pătrată 23/23.
Punem aluatul de cacao ȋn tavă. Cu grijă, luăm fiecare pară umplută şi o
introducem ȋn aluatul făra cacao pe care l-am pus deoparte. Aşezăm cu grijă perele
ȋn tavă, la o distanţă egală una de alta. Şpriţăm aluatul fără cacao rămas pe
suprafaţa tortului.
Coacem prăjitura ȋn cuptorul preȋncălzit la 180º
C până trece de testul scobitorii. În cazul meu, a durat aproximativ 25 minute.
După ce scoatem tava din cuptor, lăsăm prăjitura să se răcească complet ȋnainte
de a o tăia. Apoi, tăiem marginile prăjiturii şi le dăm la o parte (he, he, eu
le-am mâncat rapid). Tăiem prăjitura ȋn 4 pătrate egale. Apoi, fiecare pătrat ȋl
tăiem pe diagonală, folosind un cuţit foarte ascuţit.
Of...atât de rău ȋmi pare că nu vă pot servi cu
o feliuţă reală şi pe voi. A fost atât de bun...perele puţin dulci, ȋmbibate cu
vin şi parfumate cu scorţişoară, cuişoare şi anason, iar aluatul o explozie de cacao
şi vin aromat. Perele umplute au acompaniat perfect aluatul pufos şi parfumat.
Nu am cuvinte să vă exprim cât de bun a fost. A fost...visul unei
seri de toamnă! Dar vă voi convinge prin
intermediul pozelor ;)
Ei, v-am convins? Vă doresc o toamnă plăcută şi
plină de bucate! :)
Cu această reţetă particip la provocarea Dulce Românie (octombrie
2012), găzduită luna aceasta de Mihai Lambru.
Pe mine m-ai convins!Foarte aromata prajitura si perele sunt preferatele mele.
RăspundețiȘtergereEste un concurs cu retete de toamna pe blogul Violetei Postolache, Caietul cu retete, pana pe 31 oct, tb sa participi cu reteta asta minunata!;-)
Ce ma bucur ca te-am convins :) Am vazut concursul pe blogul Violetei, dar acesta consta in a da like si share unei pagini...nu am vazut cum ca s-ar participa cu retete. Mi-ar fi placut mult sa particip :)
ȘtergerePacat ca l-ai ratat, trebuia sa cauti concursul cu retete de toamna, ti-am scris clar. Erau trei concursuri active pe blogul ei, tu ai dat peste unul din ele, dar nu peste cel indicat de mine...
ȘtergereArata tare bine, frumos prezentata si explicata!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Paula :) A fost si foarte buuuun!
Ștergerehttps://prajituraora12cuvisineretetagem.blogspot.com/
RăspundețiȘtergerehttps://prajituraparlamentretetacupiscoturi.blogspot.com/
https://prajiturapetreromancunucasimplablat.blogspot.com/
https://prajiturarasturnatacuananasreteta.blogspot.com/
https://prajiturareginamariacublatdenuca.blogspot.com/
https://prajiturasnickersretetaingrediente.blogspot.com/