Timp coacere: 20 min.
Grad de
complexitate: mediu
Divină! Prăjitura copilăriei mele. De câte ori ma ȋntreba
mama mea ce aş vrea dulce, răspunsul era mereu acelaşi: Mascota. Îmi amintesc
că am dus la un bal mascat la gradiniţă o farfurie plină de prăjitură şi a fost
prima ţintă a tuturor copiilor. Am rămas tare dezamăgită că am reuşit să mănânc
doar o bucăţică. Dar am crescut şi am ȋnvăţat să o fac singură…adică am furat
reţeta din caietul mamei şi am făcut-o :) Mmm…şi tare bună mai este! Şi nu e
doar părerea mea, ci şi a tuturor membrilor familiei. V-am făcut curioşi? Sper
că daaaaa!
Ingrediente
6 lg cacao
8 lg zahăr tos
8 lg apă
250 g unt la temperatura camerei
8 lg zahăr praf
2 lg zahăr vanilat
6 ouă
14 lg făină
½ pliculeţ praf de copt
Cum
procedăm?
Amestecăm
cacaoa şi zahărul tos ȋntr-o crăticioară, iar apoi adăugăm cele 8 linguri de
apă şi amestecăm până scăpăm de toate cocoloaşele. Punem crăticioara pe foc şi
aducem siropul de cacao la punctul de fierbere. Fierbem 1-2 minute, ȋl luăm de
pe foc şi ȋl dăm la rece.
Trecem la
cea de-a doua etapă. Mixăm untul până devine cremos, iar apoi adăugăm zahărul
pudră şi pe cel vanilat. După ce am incorporat zahărul, adăugăm cele 6
gălbenuşuri, pe rând, mixând bine după fiecare.
Compoziţia
de unt se amestecă cu siropul de cacao (rece!) şi se ȋmparte ȋn două.
O parte
de cremă o dăm la frigider, ȋntrucât aceasta va fi crema prăjiturii. În
cealaltă jumătate adăugăm cele 6 albuşuri bătute spumă tare şi amestecăm cu o
lingură de lemn (nu folosim mixerul).
Combinăm făina cu praful de copt şi ȋl
adăugăm ȋn compoziţie lingură cu lingură, amestecând ȋn continuu.
Punem aluatul
ȋntr-o tavă 23/23, tapetată cu unt şi făină, şi ȋl dăm la cuptorul preȋncălzit
la 180º C până trece proba scobitorii.
Observaţie
În caz că
folosiţi o tavă mai mare, s-ar putea ca blatul să nu crească ȋndeajuns de mult
ca să-l puteţi tăia. În acest caz, puteţi pune toată crema deasupra.
Lăsăm
blatul să se răcească. Apoi ȋn tăiem ȋn două şi ȋl umplem cu jumătate din
cantitatea de crema.
Aşezăm cel de-al doilea blat peste cremă şi ungem şi cea
de-a doua jumătate de cremă deadupra blatului. Se decorează după preferinţă.
Nu e o reţetă
grea, iar rezultatul este super-mega-extra-ultra delicios! Pe cuvânt de cercetaş
care a testat şi retestat această prăjitură ȋncă de la vârsta de 3 ani. Sper
din suflet să vă placă :)
Ultima bucatica este pentru mine? :)
RăspundețiȘtergereCu siguranta ;) Pentru toti pofticiosii, in frunte cu mine :D
ȘtergereESTI FOARTE BUNA GOSPODINA ESTI CASATORITA
RăspundețiȘtergereMultumesc :) Nu, nu sunt casatorita.
Ștergerede nu sunt discret ce virsta ai sa vad daca mai continui
RăspundețiȘtergereEXCELENTA PRAJITURA
RăspundețiȘtergerehttps://eclereumplutecubranzareteta.blogspot.com/
RăspundețiȘtergerehttps://eclereumplutecucremadevaniliereteta.blogspot.com/
https://negresacunucasigemdepostreteta.blogspot.com/
https://prajituraalbacazapadacucremadelamaie.blogspot.com/
https://prajituraamandinacufriscaretetacrema.blogspot.com/