marți, 4 septembrie 2012

Aluat de tartă

Pentru 1 tartă mare sau 2 mici
Timp necesar: 45 min.
Grad de complexitate: redus

Sau pâte brisée (franceză) sau short dough (engleză)...cum preferaţi ;)

Aluatul de tartă, de regulă, poate fi folosit atât pentru tartele dulci, cât şi pentru cele sărate (dacă se scade din cantitatea de zahăr). Aluatul de tartă conţine 2 ingrediente principale, şi anume făina şi untul (sau grăsime). Untul ajută aluatul să fie compact şi să nu se fărâmiţeze. Desigur, există foarte multe reţete de aluat, iar fiecare gospodină alege una pe gustul ei.

Această reţetă este prima din mai multe reţete de aluat de tartă pe care vi le voi prezenta de-a lungul timpului. Este o reţetă uşoară, cu ingrediente accesibile şi care se poate prepara atât cu robotul de bucătărie, cât şi cu un simplu mixer. Umpluturile pot fi diverse, de la mere, cireşe, zmeură şi până la budinci. Reţeta am luat-o de pe blogul ChezMazilique.

Ingrediente
125 g unt
90 g zahăr fin
1 ou
250 g făină


Cum procedăm?
Tăiem untul bucăţele mici, adăugăm zahărul şi mixăm până untul devine cremos, iar zahărul s-a dizolvat. 


Apoi se adaugă oul şi se mixează din nou. Să nu vă deruteze cele două gălbenuşuri pe care le vedeţi ȋn poză, am avut un ou cu 2 gălbenuşuri ;))


Urmează făina.


Mixaţi cât puteţi, apoi treceţi la frământat. Adăugaţi apă dacă e prea sfărâmicios sau făină dacă e prea moale. Dar nu cred că va fi cazul, la mine s-a comportat bine.  

După ce avem un aluat compact avem 2 variante: ori ȋmbrăcăm tava de tartă cu aluat şi dăm tava la frigider pentru 30 min., ori ȋnvelim aluatul ȋn folie şi ȋl dăm la rece pentru 30 min. Eu prefer a doua variantă pentru că aluatul rece e mai uşor de lucrat.


După ce aluatul e rece, pudrăm masa de lucru cu făină şi ȋntindem aluatul cu sucitorul.


Ungem o tavă de tartă (atenţie: cea cu fundul drept, fără loc pentru cremă) cu unt şi o ȋmbrăcăm cu aluat. Cum eu sunt ȋn deplasare prin ţări străine şi nu am tăvile cu mine, am folosit un capac de la un vas rotund de yena :) După cum am spus, reţeta e pentru o tartă mai mare, deci mi-a ieşit mai mult aluat decât aveam nevoie. Dar nu e problemă, se pot face minitarte.

Înţepăm aluatul şi punem deasupra hârtie de copt şi nişte boabe de fasole pentru a fi siguri că se coace egal şi nu creşte.


Dăm tava la cuptorul preȋncălzit la 180º C pentru 15 min. După ce o scoatem, lăsăm crusta să se răcorească ȋnainte de adăuga umplutura. Apoi dăm la cuptor din nou până e gata tarta.

Simplu, nu? :D

Tips
  1. Aluatul se păstrează la congelator până la 3 luni de zile.
  2. Puteţi lăsa aluatul să depăşească marginile tavei şi le tăiaţi după coacere (pentru că aluatul se micşorează la copt).
  3. Puteţi adăuga condimente sau esenţe ȋn aluat, depinzând ce fel de tartă vreţi să faceţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu