1 tavă de chec
Timp necesar: 60 min.
Grad de complexitate: redus
Încă nu am postat
nicio reţetă de chec pe blog, deşi e unul din dulciurile mele preferate de când
eram mică-mică. De altfel, e unul dintre primele dulciuri preparate de mine când
aveam vreo 13 anişori; dar nu după reţeta aceasta, ci după reţeta bunicii mele.
Urmează şi reţeta de chec a bunicii pe blog, ȋn curând. Am găsit această reţetă pe blogul Iuliei, ȋn timp ce căutam
o reţetă de chec cu nucă. Ei bine, vă avertizez că este necesară porţie dublă
ca să vă săturaţi. Nu glumesc!
g
Ingrediente
3 ouă
80 g făină
175 g zahăr
35 ml ulei
1 lingură cacao
2 linguri rom / 1
lingură esenţă de rom
1 căniţă nucă
1 praf de sare
1 linguriţă de
praf de copt
Cum procedăm?
Primul pas este
preȋncălzirea cuptorului la 180º C, bineȋnţeles, şi tapetarea unei tăvi de chec
cu unt şi făină. Apoi trecem la pregătirea aluatului: separăm albuşurile de
gălbenuşuri. Albuşurile le mixăm bine cu praful de sare până obţinem o spumă
albă, moment ȋn care ȋncepem să adăugăm zahărul treptat.
Mixăm iarăşi până se
dizolvă tot zahărul şi ne rezultă o spumă pentru bezele, cam aşa de ţeapănă:
Ce facem cu
gălbenuşurile? Cele 3 gălbenuşuri le frecăm bine cu o lingură de lemn ȋn timp
ce turnăm uleiul ȋn fir subţire.
Eu am avut 6 gălbenuşuri pentru că găina care
ne-a dat ouăle vrea gemeni...sau cel puţin aşa cred :) Am avut gălbenuş dublu
ȋn tot cofragul ;)
Întorcându-ne la reţetă, turnăm gălbenuşurile peste spuma de
albuşuri şi amestecăm cu o lingură de lemn de jos ȋn sus până se omogenizează
aluatul.
Apoi adăugăm
făina amestecată cu praful de copt şi amestecăm la fel.
Urmează romul şi 2/3
din cantitatea de nucă. Din aluatul obţinut oprim 6-8 linguri ȋntr-un vas, iar
restul ȋl turnăm ȋn tava de chec.
Peste cele 6-8 linguri de aluat adăugăm
lingura de cacao şi amestecăm.
Aluatul de cacao ȋl turnăm peste cel alb şi
introducem ici-colo o lingură pentru a crea un model frumos. Presărăm restul de
nucă deasupra şi dăm tava la cuptor până trece testul scobitorii (ȋn cazul meu,
20 min.).
După ce-l scoatem din cuptor, ȋl lăsăm să se răcească ȋn tavă, apoi
ȋl răsturnăm pe un platou, ȋl pudrăm cu zahăr şi ȋl servim cu poftă :) Checul
acesta e atât de simplu de făcut, relativ economic, dar cât de bun e! Atât de
bun ȋncât toată tava a dispărut ȋn câteva ore. Putea fi mâncată şi mai repede,
dar ne-am abţinut noi :P Deci acest chec necesită porţie dublă, altfel nu se
poate. Poftă bună vă doresc :)
Ah, ce pofta mi-ai facut,Cosmina, nici eu nu am facut demult un chec cu nuca!
RăspundețiȘtergereEi, e bine ca dau idei :) Nici eu nu mancasem de foarte mult timp chec. Sa ai o zi superba, Gela!
ȘtergereAm făcut e super bun, mulțumesc mult pt rețetă
RăspundețiȘtergere