miercuri, 22 august 2012

Chec cu nucă şi cacao

1 tavă de chec
Timp necesar: 60 min.
Grad de complexitate: redus

Încă nu am postat nicio reţetă de chec pe blog, deşi e unul din dulciurile mele preferate de când eram mică-mică. De altfel, e unul dintre primele dulciuri preparate de mine când aveam vreo 13 anişori; dar nu după reţeta aceasta, ci după reţeta bunicii mele. Urmează şi reţeta de chec a bunicii pe blog, ȋn curând. Am găsit această reţetă pe blogul Iuliei, ȋn timp ce căutam o reţetă de chec cu nucă. Ei bine, vă avertizez că este necesară porţie dublă ca să vă săturaţi. Nu glumesc!  
 g
Ingrediente
3 ouă
80 g făină
175 g zahăr
35 ml ulei
1 lingură cacao
2 linguri rom / 1 lingură esenţă de rom
1 căniţă nucă
1 praf de sare
1 linguriţă de praf de copt


Cum procedăm?
Primul pas este preȋncălzirea cuptorului la 180º C, bineȋnţeles, şi tapetarea unei tăvi de chec cu unt şi făină. Apoi trecem la pregătirea aluatului: separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le mixăm bine cu praful de sare până obţinem o spumă albă, moment ȋn care ȋncepem să adăugăm zahărul treptat. 


Mixăm iarăşi până se dizolvă tot zahărul şi ne rezultă o spumă pentru bezele, cam aşa de ţeapănă:


Ce facem cu gălbenuşurile? Cele 3 gălbenuşuri le frecăm bine cu o lingură de lemn ȋn timp ce turnăm uleiul ȋn fir subţire. 


Eu am avut 6 gălbenuşuri pentru că găina care ne-a dat ouăle vrea gemeni...sau cel puţin aşa cred :) Am avut gălbenuş dublu ȋn tot cofragul ;) 


Întorcându-ne la reţetă, turnăm gălbenuşurile peste spuma de albuşuri şi amestecăm cu o lingură de lemn de jos ȋn sus până se omogenizează aluatul.  


Apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt şi amestecăm la fel. 


Urmează romul şi 2/3 din cantitatea de nucă. Din aluatul obţinut oprim 6-8 linguri ȋntr-un vas, iar restul ȋl turnăm ȋn tava de chec. 


Peste cele 6-8 linguri de aluat adăugăm lingura de cacao şi amestecăm. 


Aluatul de cacao ȋl turnăm peste cel alb şi introducem ici-colo o lingură pentru a crea un model frumos. Presărăm restul de nucă deasupra şi dăm tava la cuptor până trece testul scobitorii (ȋn cazul meu, 20 min.). 


După ce-l scoatem din cuptor, ȋl lăsăm să se răcească ȋn tavă, apoi ȋl răsturnăm pe un platou, ȋl pudrăm cu zahăr şi ȋl servim cu poftă :) Checul acesta e atât de simplu de făcut, relativ economic, dar cât de bun e! Atât de bun ȋncât toată tava a dispărut ȋn câteva ore. Putea fi mâncată şi mai repede, dar ne-am abţinut noi :P Deci acest chec necesită porţie dublă, altfel nu se poate. Poftă bună vă doresc :) 





3 comentarii:

  1. Ah, ce pofta mi-ai facut,Cosmina, nici eu nu am facut demult un chec cu nuca!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ei, e bine ca dau idei :) Nici eu nu mancasem de foarte mult timp chec. Sa ai o zi superba, Gela!

      Ștergere
  2. Am făcut e super bun, mulțumesc mult pt rețetă

    RăspundețiȘtergere