luni, 22 octombrie 2012

Brioşe de lămâie

12 brioşe 
Timp preparare: 10 min.
Timp coacere: aprox. 20 min.
Grad de complexitate: redus

Sunt atât de aromate şi de gustoase! După atâtea reţete de brioşe de ciocolată sau cu ciocolată, am decis că e timpul să mai diversific. Şi m-am gandit să ȋncerc ceva bun şi acrişor: brioşe de lămâie. Reţeta e foarte simplă şi accesibilă oricui, aşa că dacă aveţi poftă, ȋn 30 min mâncaţi brioşele ;) 

Nu mai ştiu exact de unde am luat reţeta şi ȋmi pare foarte rău. Ştiu că pe blogul respectiv reţeta era pentru chec, iar eu am adaptat-o pentru brioşe. Îi mulţumesc mult persoanei respective, ȋntrucât reţeta asta e de nota 10+ :)


Ingrediente
200 g zahăr
2 ouă
250 g făină
200 ml lapte
120 g margarină sau unt topit
1 linguriţă praf de copt
½ linguriţă sare
coaja şi zeama de la 1 lămâie
esenţă de vanilie (opţional)


Cum procedăm?
După cum am spus, e foarte simplu. Preȋncălzim cuptorul la 180º C şi aşezăm foile de copt pentru brioşe ȋn tava pentru brioşe. Apoi ne ocupăm de aluat. Mixăm ouăle cu zahărul până se albeşte compoziţia şi ȋşi dublează volumul. 


Apoi renunţăm la mixer şi luăm lingura de lemn/silion ȋn primire. Adăugăm coaja şi zeama de lămâie şi amestecăm.

Observaţie
Reduceţi din cantitatea de zeamă de lămâie dacă vi se pare prea acrişor. Papilele mele gustative au spus: e perfect :)

Urmează făina amestecată cu praful de copt şi sarea. O cernem, puţin câte puţin, şi amestecăm cu lingura de lemn până o incorporăm pe toată. 


Vin rândul laptelui...


Apoi margarina/untul topit şi esenţa de vanilie.

Umplem formele 2/3 cu aluat şi dăm la cuptor până trece testul scobitorii. Se lasă să se răcească, iar apoi se devorează fără milă :) Brioşele acestea nu au crescut prea mult, deci să nu vă speriaţi dacă nu ȋşi dublează volumul.


Au fost deosebit de aromate. Eu am luat câteva pe autocar, când călătoream spre Slovacia. Nu vă spun că de câte ori deschideam cutia să iau o brioşă, se umplea autocarul de aromă de lămâie, iar pasagerii se uitau să vadă de unde vine mirosul. Ştiu, am fost egoistă că nu am ȋmpărţit (i-am oferit doar doamnei de lângă mine), dar au fost atât de buneee! Sper să mă ierte, doar am dat reţeta, nu? :D

Pupici! :*




2 comentarii: