vineri, 2 noiembrie 2012

Tăiţei de casă

Timp preparare: 60 min. 
Timp aşteptare: 1 zi 
Grad de complexitate: mediu

Cât de dragi ȋmi sunt mie bunicile! Şi cât de mult am de ȋnvăţat de la ele...v-am mai povestit că am gătit ȋmpreună cu Mama Roşia când a stat la noi. De data asta am gătit cu ambele. Ce fericire pe mine! Am rugat-o pe Szofi Mama (Mama Sofia ȋn română) să mă ȋnveţe să fac tăiţei de casă. Ele când erau mai tinere, iar parinţii mei copii pe lângă fustele lor, făceau fel de fel de bunătăţi ȋn casă. Încă ȋmi amintesc că atunci când eram mică, obişnuiam să mă joc pe lângă un cuptor mare din cărămidă, ȋn spatele curţii. Ei, ȋn cuptorul acela obişnuia să coacă Szofi Mama câte 10 pâini o dată. Pe lângă asta mai făcea şi tăiţei de casă din câte 10 ouă o dată. Dar nu avea ea maşină de tăiţei la vremea aia...maşina şi-a luat-o acum, nu de mult timp.

Chiar dacă nu aveţi maşină de ȋntins şi tăiat tăiţeii, vă voi spune cum trebuie să procedaţi :) Sunt sigură că există şi alte metode de a face tăiţei, dar aşa am ȋnvăţat de la bunica. 

Ingrediente 
Cam 100 g făină la 1 ou (mie mi-a intrat puţin mai mult de 100 g per ou, dar e bine să ȋncepem cu cantităţile acestea) ;) 


Cum procedăm? 
Întăi ar trebui să pregătiţi locul unde veţi lăsa fâşiile de pastă la uscat. Noi am pus o coadă de la mătură la o distanţă de 1 metru de podea, peste care am aşezat o faţă de masă albă, curată. E bine să o avem pregătită, pentru ca o dată ce ȋncepem, trebuie să ne mişcăm. Aşa...cernem făina ȋn mijlocul mesei şi facem o gaură ȋn mijloc. Spargem ouale şi ȋncepem să amestecăm cu lingura de lemn, având grijă ca ouăle să nu iasă din cerc.


  


Incorporăm toată făina, ȋncet, ȋncet. Dacă aluatul tot mai e lipicios, punem mai multă şi ȋncepem să frământăm. 


Trebuie să frământăm bine de tot! E gata aluatul când dacă ȋl tăiaţi ȋn două, patru sau mai multe bucăţi, nu se văd biluţe albe de făină. Trebuie să ne rezulte un aluat destul de flexibil. Când e gata, ȋl tăiem ȋn bucăţi de aprox. 6 cm diametrul, pe care le pudrăm cu făină şi le facem rotunde. 



Le acoperim cu o pungă de plastic să nu se usuce până lucrăm le una câte una. Luăm o bucată de aluat şi o ȋntindem puţin cu sucitorul. Apoi o subţiem prin maşina de tăiţei. 


Maşina bunicii nu le face chiar cât de subţiri ar trebui, deci trebuie să le mai ȋntind şi cu sucitorul. 


Dacă nu aveţi maşină, le puteţi ȋntinde cât de subţire puteţi (trebuie să se vadă prin ele). Pe măsură ce le ȋntindem, le pudrăm cu făină şi le punem la uscat. 


După ce am terminat toate foile, le verificăm pe cele ȋntinse primele. Trebuie să fie puţin uscate. Dacă sunt, ȋncepem să le dăm prin maşină. 


Cum facem dacă nu avem maşină? Le pudraţi cu făină şi le rulaţi. Apoi, cu un cuţit foarte ascuţit, tăiaţi pe lateral fâşii cât de subţiri vreţi. Răsfiraţi tăiţeii pe o faţă de masă sau un prosop curat.  


Trebuie lăsaţi la uscat până cel puţin a doua zi. Ar fi bine să ȋi ȋntoarceţi din când ȋn când. După ce tăiţeii s-au uscat, puteţi să-i păstraţi ȋn pungi de hârtie sau ȋn cutii de carton până ȋi veţi folosi :)




Gata! Avem tăiţei de casă :) Nici nu a fost prea greu, nu? Mult spor la făcut tăiţei! Eu şi bunicile mele vă salutăm cu drag. 


2 comentarii:

  1. Nu e greu deloc :P numai ca trebuie sa ai masina pentru asa ceva, iar cum eu nu am...admir munca ta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e greu, dar intr-adevar, masina usureaza munca destul de mult. Nu atat intinsul (ca oricum am intins mai mult cu sucitorul), ci taiatul :) Ma bucur mult ca va place ce postez!

      Ștergere