vineri, 28 septembrie 2012

Limonadă

  Timp preparare: 40 min.
Timp aşteptare: 2 ore 
Grad de complexitate: redus

Uite că a trecut vara şi nu v-am ȋmpărtăşit nicio reţetă de limonadă. Din fericire, soarele ȋncă arde destul de tare ȋncât să simţim nevoia de limonadă.

Când credeţi că au fost descoperite lămâile? Nimeni nu ştie cu exactitate, dar prima menţiune scrisă datează de pe vremea Egiptului Antic. Se spune că egiptenii beau un fel de vin din lămâi, curmale şi miere. În secolul al 13-lea, ȋn Cairo, “sucul de lămâie” era o băutură foarte populară; ba mai mult, era exportată ȋn tările vecine.

Astăzi ştim cu toţii că limonada este preparată ȋn multe ţări, după diverse reţete. Mie ȋmi place foarte mult moda americană: copiii construiesc nişte standuri şi vând limonadă trecătorilor ȋnsetaţi. Îmi amintesc că am făcut şi eu aşa ceva când eram mică şi stăteam pe perioada verii la bunici, dar nu am avut succes :)

Reţeta pe care v-o propun astăzi este extraordinară. Limonada are un gust echilibrat, uşor acrişor şi foarte răcoritor. Tehnica de preparare am preluat-o de la doamna Laura Laurenţiu, dar am schimbat cantităţile. 

Ingredinte
2 litri de apă
200 g zahăr
2-3 lămâi (depinde de mărime şi de cât de acrişoară vă place limonada)

Cum procedăm?
Punem apa la fiert ȋmpreună cu zahărul. Amestecăm până se dizolvă tot zahărul. Spălăm foarte, dar foarte bine lămâile (ar fi super dacă aţi avea lămâi bio) şi ȋndepărtăm coaja galbenă cu un peeler sau cu un cuţit foarte ascuţit.

  
Atenţie! 
Pe cât posibil, nu luaţi din coaja albă.

Punem coaja galbenă ȋntr-un vas şi ȋndepărtăm coaja albă de pe lămâi (pe care o aruncăm). Începem să tăiem bucăţele lămâia peste vasul cu coji, pentru a nu pierde niciun strop de suc.


Când apa fierbe, adăugăm cojile şi pulpa de lămâie ȋn apă. 


Mai lăsăm să fiarbă aproximativ 2-3 minute şi luăm oala de pe foc. 


Lăsăm limonada să ajungă la temperatura camerei, iar apoi o trecem printr-o sită. Ajutaţi-vă de o lingură pentru a stoarce bine pulpa.


Daţi limonada la frigider. Apoi o turnaţi ȋn carafe sau pahare şi o garnisiţi cu câteva felii de lămâie sau mentă.

Este excelentă! Gustul puternic de lămâie vă va inunda simţurile. Este mult mai bună decât orice limonadă preparată doar din zeamă de lămâie, apă şi zahăr. Vă garantez! Răcorire plăcută ;)

Un comentariu: